Αρχική / Οργανωτική Δομή / Περιφερειάρχης

Κουρέτας Δημήτριος

Περιφερειάρχης
-

Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα
Στην εποχή της αβεβαιότητας οι κοινωνίες μας οφείλουν να αλλάξουν προσανατολισμό. Να βρουν νέες ισορροπίες και δημιουργήσουν νέα δεδομένα πάνω στα οποία θα χτιστεί το αύριο. Στη Θεσσαλία είχαμε το θλιβερό «προνόμιο» να μάθουμε στην πράξη πως οι βεβαιότητες του παρελθόντος πλέον δεν ισχύουν. Οι πρόσφατες πλημμύρες και οι καταστροφές που άφησαν πίσω τους, εκτός από την τεράστια προσπάθεια που απαιτούν για την αποκατάσταση τους, μας έδειξαν και την αφετηρία μιας νέας αρχής. Στα δικά μας μάτια το μήνυμα της εποχής είναι πια σαφές: Αν είναι να ξεκινήσουμε από την αρχή, ας τα κάνουμε όλα πράσινα, ανοιχτά και βιώσιμα.

Ο προσανατολισμός μας πια είναι στη δημιουργία δομών, υποδομών και δικτύων με βασικό χαρακτηριστικό την ανθεκτικότητα, Τη δυνατότητα μας να αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά ίσως και να αλλάζουμε τη ροή της ιστορίας στη σχέση μας με το περιβάλλον. Οι πόλεις μας, τα παραγωγικά μας μοντέλα, ακόμα και οι οικονομικές και κοινωνικές μας σχέσεις, οφείλουν πλέον να υπακούν σε άλλους κανόνες, να εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. Είναι πια ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον με μεγαλύτερο σεβασμό, με επιστημονική τεκμηρίωση των πολιτικών μας αποφάσεων και με την ενσωμάτωση νέων δεδομένων στην καθημερινότητα μας. Να χτίσουμε τις πόλεις μας και τις παραγωγικές μας δομές με τρόπο που να προστατεύει το μέλλον, να δημιουργεί ασφαλείς συνθήκες και να σέβεται τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον στο οποίο κινείται. Κι αυτό δεν είναι πια μια θεωρητική βάση σκέψης, αλλά μια καθημερινή συνθήκη που διαπερνά κάθε μας κίνηση. Διαφορετικά το μέλλον θα μοιάζει με απειλή αντί για ελπίδα.

Έχοντας πάρει λοιπόν αυτό το «μάθημα» στη Θεσσαλία κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια: Να κλείσουμε γρήγορα τις πληγές της καταστροφής και να ξαναχτίσουμε τις ζωές μας σε τελείως διαφορετικές συνθήκες. Ενισχύουμε σημαντικά την πολιτική προστασία, αλλά με σαφή προσανατολισμό στην πρόληψη. Ξαναφτιάχνουμε τις υποδομές μας, αλλά με τρόπο που να σέβεται το περιβάλλον. Εκπαιδεύουμε τις πόλεις μας να συμπεριφέρονται χωρίς αλαζονεία και τους πολίτες μας να λειτουργούν στην καθημερινότητα τους με τρόπο πράσινο, ανοικτό και βιώσιμo


Δημήτρης Κουρέτας
Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αναζήτηση σε Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Διακηρύξεις-Προκηρύξεις, Γεωργικά Θέματα, Εξυπηρέτηση Πολιτών, Έργα