Ενημέρωση / Δελτία Τύπου / ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 112ης Επετείου των Βαλκανικών Πολέμων και της Μάχης του Σαρανταπόρου

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 112ης Επετείου των Βαλκανικών Πολέμων και της Μάχης του Σαρανταπόρου

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 112ης Επετείου των Βαλκανικών Πολέμων και της  Μάχης του Σαρανταπόρου
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δρ Δημήτρης Κουρέτας με την ολοκλήρωσης των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 112η Επετείου των Βαλκανικών Πολέμων και της  Μάχης του Σαρανταπόρου, έκανε τις παρακάτω δήλωσεις:

“Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 112ης Επετείου από την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων που ειχαν ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό της έκτασης της χώρας! Ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος άρχισε με την απελευθέρωση της Ελασσόνας και τη επική μάχη του Σαρανταπόρου που έφερε και την πρώτη μεγάλη νίκη. Αναλογιζόμενος την κατάσταση της χώρας προ των πολέμων, συνειρμικά οδηγείται η μου στην κατάσταση της Θεσσαλίας που προσπαθεί να βγει από τη δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει  λόγω μιας πρωτοφανούς φυσικής καταστροφής η οποία ανέδειξε και τις αδυναμίες του πολιτικού μας συστήματος, σ’ όλη του την έκταση, από την Κεντρική Κυβέρνηση ως το μικρότερο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης…. και η απάντηση βρίσκεται ακριβώς στην ίδια πρακτική που ακολούθησε η χώρα μετά από μια χρεωκοπία το 1893 και έναν ατυχή πόλεμο το 1897…… και η πρακτική περιλαμβάνει στοχοθεσία, προτεραιοποίηση, αξιοποίηση των πόρων, συνεργασία , αλλά κυρίως  οραματισμό και Εθνική Ενότητα".

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώσαμε τις φετινές Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για τον εορτασμό της 112 επετείου των Βαλκανικών Πολέμων, Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η 1η ΣΤΡΑΤΙΑ και οι  Δήμοι Λαρισαίων και Ελασσόνας.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την Ομιλία – Παράσταση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, με θέμα «Σαραντάπορο 1912 – Η αρχή μιας εποποιίας», στη βάση ενός κειμένου που ετοίμασε ο συντοπίτης μας Υπτγος ε.α. Ιωάννης Γκουτζουρέλας και το παρουσίασαν οι συνεργάτες του με τη συμμετοχή της θεατρικής ερασιτεχνικής σκηνής «Κουϊντα».

Παράλληλα στην είσοδο του Ωδείου αναπτύχθηκε Έκθεση Φωτογραφίας και κειμηλίων από τη Μάχη του Σαρανταπόρου του ιδιώτη συλλέκτη κ. Βασίλειου Νικόλτσιου.

«Η περιφέρεια και εγώ προσωπικά αισθανόμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι για την άψογη συνεργασία, θέλω όμως ιδιαίτερα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την 1η ΣΤΡΑΤΙΑ και το Δήμο Ελασσόνας για την απόλυτη και αποδοτική αξιοποίηση της χρηματοδότησης της Περιφέρειας για την «εκ βάθρων» ανακαίνιση του Μνημείου καθώς και του εσωτερικού και περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου της Μάχης Σαρανταπόρου, στο Σαραντάπορο. Ένας χώρος εθνικής ανάτασης και υπερηφάνειας στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας, των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και του διερχόμενου ταξιδιώτη. Αξίζει να τον επισκεφθείτε και να παρακολουθήσετε διαδραστικά την εξέλιξη της μάχης του Σαρανταπόρου».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αναζήτηση σε Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Διακηρύξεις-Προκηρύξεις, Γεωργικά Θέματα, Εξυπηρέτηση Πολιτών, Έργα