Το Κέντρο Συντονισμού Μέτρων Πρόληψης
και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών
Περιφέρειας Θεσσαλίας

Δέσμευσή μας η προστασία των πολιτών & η αποτελεσματική διαχείριση των πιθανών κρίσεων & καταστάσεων έκτακτης ανάγκης

Η οργάνωση, ο εξοπλισμός και η λειτουργία του Κέντρου Συντονισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Περιφερειακή Αρχή, καθόσον θεωρούμε ότι, πέραν των άλλων ωφελημάτων, στηρίζουμε και την προσπάθεια της Κεντρικής Κυβέρνησης στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας για τη χώρα.

Το Κέντρο Συντονισμού, με τον απαραίτητο εξοπλισμό, τα μέσα, την τεχνολογική υποδομή και την εγκατεστημένη τεχνολογία πληροφορικής, διασφαλίζει τη διϋπηρεσιακή συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα όλων των φορέων που εμπλέκονται, (άμεσα ή έμμεσα) στο φάσμα των δραστηριοτήτων της Πολιτικής Προστασίας, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να ενσωματώνει τις πληροφορίες, από διάφορες πηγές, που καλύπτουν όλο το φάσμα των απειλών. Κυρίως όμως θα είναι ένα «εργαλείο» χρήσιμο για το σχεδιασμό αλλά και την ΑΜΕΣΗ αντίδραση/επέμβαση σε όλες τις φάσεις του Κύκλου της Πολιτικής Προστασίας, ήτοι:

Πρόληψη (prevention),

Προετοιμασία (preparedness)

Έγκαιρη προειδοποίηση (early warning)

Άμεση επέμβαση (rapid response)

Διαχείριση συνεπειών (consequences management),

Αποκατάσταση (rehabilitation)

Επιπλέον αυτού θα αποτελέσει ένα όργανο ανάλυσης και εκτιμήσεων με την ανάπτυξη διαφόρων μοντέλων και σχεδίων αντιμετώπισης π.χ. ενός πλημμυρικού φαινομένου, ή μιας σεισμικής δόνησης ή ακόμη και την εκκένωση μιας περιοχής (για κάποιο λόγο).
Με τον τρόπο αυτό και πέραν της διαχείρισης μιας κρίσης, αυτής καθαυτής, διασφαλίζεται η εκπαίδευση των οργάνων και η συντήρηση της ετοιμότητας αυτών, αλλά ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα έγκαιρης ενημέρωσης του κοινού για την αποφυγή δημιουργίας πανικού και άλλων «δυσάρεστων» καταστάσεων σε μια «απευκταία» περίπτωση ενός φαινομένου.

Ο Μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας

Στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Κέντρου περιλαμβάνονται:

1

Διαλειτουργικότητα , Επικοινωνία & Διαχείριση Πληροφοριών:

Συστήματα επικοινωνίας: Εξασφάλιση αξιόπιστων και ανθεκτικών δικτύων επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων σταθερής, κινητής και δορυφορικής επικοινωνίας.

Εναλλακτικοί δίαυλοι επικοινωνίας: Απαιτείται η δημιουργία εναλλακτικών διαύλων επικοινωνίας, όπως δορυφορικά τηλέφωνα ή εφεδρικές συνδέσεις στο διαδίκτυο, για τη διατήρηση της συνδεσιμότητας σε περίπτωση διακοπής της υποδομής.

Εφαρμογή συστημάτων που επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφόρων οργανισμών και ενδιαφερόμενων μερών, όπως συμβατά ραδιοσυστήματα, κοινά πρωτόκολλα επικοινωνίας και κοινές βάσεις δεδομένων.

Συστήματα διοίκησης και ελέγχου: Δηλαδή ολοκληρωμένες πλατφόρμες λογισμικού εντολών και ελέγχου για να διευκολύνετε την ανταλλαγή πληροφοριών, τον συντονισμό και τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο.

Συστήματα διαχείρισης πληροφοριών: Εφαρμογή κεντρικών βάσεων δεδομένων και συστημάτων διαχείρισης πληροφοριών για τη συλλογή, ανάλυση και διάδοση σχετικών δεδομένων και πληροφοριών σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS): Εγκατάσταση και χρησιμοποίηση εργαλείων GIS για τη χαρτογράφηση και απεικόνιση στις περιοχές απειλής, υποδομές και πόρους για αποτελεσματική λήψη αποφάσεων.

Συγκέντρωση και ενοποίηση δεδομένων: Δηλαδή εγκατάσταση μηχανισμών για τη συγκέντρωση και ενσωμάτωση δεδομένων από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπηρεσιών, μετεωρολογικών υπηρεσιών, υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πλατφορμών αναφοράς πολιτών.

Ανάλυση δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη: Χρησιμοποιήστε τεχνολογίες ανάλυσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσετε και να εξαγάγετε πληροφορίες από μεγάλους όγκους δεδομένων, επιτρέποντας καλύτερες δυνατότητες λήψης αποφάσεων και έγκαιρης προειδοποίησης.

Συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών: Σύναψη συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών με σχετικούς ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπηρεσιών, οργανισμών του ιδιωτικού τομέα και διεθνών εταίρων, για πρόσβαση και ενσωμάτωση των πηγών πληροφοριών τους.

2

Συλλογή και παρακολούθηση δεδομένων

Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης:
Δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων σχετικά με πιθανές απειλές, όπως σταθμοί παρακολούθησης καιρού, σεισμικοί αισθητήρες και συσκευές παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα.

Εξοπλισμός επιτήρησης και παρακολούθησης:
Χρησιμοποιήστε κάμερες, αισθητήρες, drones και άλλα εργαλεία επιτήρησης για την παρακολούθηση κρίσιμων υποδομών, περιοχών επιρρεπών σε καταστροφές και συνεχιζόμενων περιστατικών.

Παρακολούθηση κοινωνικών μέσων:
Ενσωμάτωση εργαλείων για την παρακολούθηση λατφορμών κοινωνικών μέσων για τη συλλογή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και του δημόσιου αισθήματος κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Ενοποίηση και ανάλυση δεδομένων:
Εφαρμογή συστημάτων ενσωμάτωσης και ανάλυσης δεδομένων από διάφορες πηγές, όπως δίκτυα αισθητήρων, μετεωρολογικές προβλέψεις και ροές κοινωνικών μέσων, για την παροχή έγκαιρης & ακριβούς επίγνωσης της κατάστασης.

3

Διαχείριση Διαθέσιμων Πόρων

Συστήματα παρακολούθησης αποθεμάτων και διαχείρισης πόρων, συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού, του εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένου υλικού διαβίωσης(σκηνές οικίσκοι, κρεβάτια, κουβέρτες κλπ), γεννητριών, συστημάτων φωτισμού, των προμηθειών, χωματουργικών μηχανημάτων, των οχημάτων όλων των τύπων και λοιπού μηχανολογικού εξοπλισμού ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική κατανομή κατά τη διάρκεια των διαφόρων σταδίων των επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας.

4

Συνεργασία και διαλειτουργικότητα

Τυποποιημένα πρωτόκολλα και διαδικασίες:
Ανάπτυξη και υιοθέτηση τυποποιημένων πρωτοκόλλων και διαδικασιών για την ανταλλαγή πληροφοριών, την επικοινωνία και τον συντονισμό μεταξύ διαφόρων ενδιαφερομένων πολιτικής προστασίας.

Εκπαίδευση και ασκήσεις:
Διεξαγωγή τακτικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων και ασκήσεων για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και της διαλειτουργικότητας του προσωπικού από διαφορετικούς φορείς και οργανισμούς.

5

Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Ισχυρά μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Εφαρμογή ισχυρών μέτρων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για την προστασία ευαίσθητων πληροφοριών και συστημάτων από απειλές στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένων τειχών προστασίας, συστημάτων ανίχνευσης εισβολών και τακτικών ελέγχων ασφαλείας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αναζήτηση σε Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Διακηρύξεις-Προκηρύξεις, Γεωργικά Θέματα, Εξυπηρέτηση Πολιτών, Έργα